σε

Lockdown: Νέο έντυπο μετακίνησης από την ερχόμενη Δευτέρα 15/2

Lockdown: Νέο έντυπο μετακίνησης από την ερχόμενη Δευτέρα 15/2 7

Σε αυστηρό lockdown βρίσκεται η Αττική, μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Από την Πέμπτη (11/2) ισχύουν νέα περιοριστικά μέτρα για όλον τον Νομό, με τους πολίτες να καλούνται για την πιστή τήρησή τους προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νόσου. Μεταξύ των όσων έχουν ανακοινωθεί είναι και οι αλλαγές στις μετακινήσεις των εργαζομένων.

Τα νέα δεδομένα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.

Όπως γνωστοποίησε η κυβέρνηση, θα μπουν «κόφτες» στις μετακινήσεις εργαζομένων πολιτών που είναι σε τηλεργασία ή σε αναστολή εργασίας, προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα στους δρόμους. Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα θα αλλάξει το έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης στο σύστημα «Εργάνη».

Όλοι οι μισθωτοί που κυκλοφορούν με την βεβαίωση της «Εργάνη» θα κληθούν να επανεκδώσουν την βεβαίωσή τους, με βάση τη νέα φόρμα εντύπου, ακόμη κι αν το έντυπο που έχουν στα χέρια τους λήγει αργότερα. Έτσι, θα απαγορεύεται να κυκλοφορεί όποιος δεν έχει λόγο εργασίας. Στους ελέγχους που θα πραγματοποιούνται, η αστυνομία θα μπορεί να εξακριβώσει αν κάποιος βρίσκεται εκτός σπιτιού για τη δουλειά του ή όχι, με τους παραβάτες να τιμωρούνται με πρόστιμο.

Lockdown: Νέο έντυπο μετακίνησης από την ερχόμενη Δευτέρα 15/2 9Lockdown: Νέο έντυπο μετακίνησης από την ερχόμενη Δευτέρα 15/2 10

Τι θα έχει η νέα βεβαίωση:

Η νέα βεβαίωση αναμένεται να έχει προσυμπληρωμένο το πραγματικό ωράριο εργασίας και τις δηλωμένες υπερωρίες, ενώ μέχρι σήμερα το πεδίο αυτό μπορούσε να το συμπληρώσει ο εργοδότης. Διατηρείται το 14ήμερο ισχύς της βεβαίωσης. Όπως αναφέρει και η σχετική ΚΥΑ: «Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του».

Διευκρινίζεται ότι οι βεβαιώσεις που έχουν δοθεί σε τηλεργαζόμενους και μισθωτούς σε αναστολή παύουν να ισχύουν από τη Δευτέρα (15/2). Αναλυτικά η ΚΥΑ σημειώνει: «Βεβαίωση κίνησης κατ’ εφαρμογή της παρούσας δεν χορηγείται πάντως σε εργαζόμενο ή υπάλληλο που δεν προσέρχεται στην εργασία, ιδίως λόγω του ότι τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης εργασίας. Τυχόν ήδη χορηγηθείσες βεβαιώσεις κίνησης σε πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου παύουν να ισχύουν από τις 15.2.2021».

Τέλος, σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται υπεύθυνη δήλωση από την Εργάνη ή βεβαίωση τύπου Α αλλά και εκτύπωση από taxis φορολογικών στοιχείων και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι δικηγόροι πάντως ήδη αντιδρούν και ζητούν να μπορούν να μετακινούνται μόνο με την δικηγορική τους ταυτότητα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Ικαρία: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι Αγίου Κηρύκου – Οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους 23

Ικαρία: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι Αγίου Κηρύκου – Οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους

ΟΑΣΑ κάρτα: Πέρασε στην ψηφιακή εποχή – Όλες οι παροχές για τους πολίτες 25

ΟΑΣΑ κάρτα: Πέρασε στην ψηφιακή εποχή – Όλες οι παροχές για τους πολίτες