σε

Λύματα Θεσσαλονίκης: Σε αυξημένα επίπεδα διατηρείται το ιικό φορτίο – Τι δείχνει η έρευνα του ΑΠΘ

Λύματα Θεσσαλονίκης: Σε αυξημένα επίπεδα διατηρείται το ιικό φορτίο – Τι δείχνει η έρευνα του ΑΠΘ 7

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, στα ίδια επίπεδα συγκέντρωσης παρέμεινε το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα της πόλης, με βάση τις δύο τελευταίες μετρήσεις.

Μετά τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου, που υπολογίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στις 5 και 7 Φεβρουαρίου, οι επόμενες αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μια τάση σταθεροποίησης στα αυξημένα αυτά επίπεδα.

Σύμφωνα με το διάγραμμα, σε σχέση με τα τέλη του περασμένου Οκτώβρη και την πορεία της πανδημίας στην πόλη τον Νοέμβρη, ότι το ιικό φορτίο στα λύματα απέχει ακόμη από το κόκκινο επίπεδο, ενώ και η καμπύλη της ανόδου είναι πιο ομαλή. Αντίστοιχα φαίνεται πως στις μετρήσεις από τις 23 έως τις 28 Οκτωβρίου καταγραφόταν μία σαφής ανοδική τάση, που στη συνέχεια όμως έγινε εκρηκτική.

Λύματα Θεσσαλονίκης: Σε αυξημένα επίπεδα διατηρείται το ιικό φορτίο – Τι δείχνει η έρευνα του ΑΠΘ 9Λύματα Θεσσαλονίκης: Σε αυξημένα επίπεδα διατηρείται το ιικό φορτίο – Τι δείχνει η έρευνα του ΑΠΘ 10

«Αυτό που κρατάμε ως θετικό στοιχείο είναι πως μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται μια εκρηκτική αύξηση, αντίστοιχης δυναμικής της πορείας που καταγράφηκε το φθινόπωρο. Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις της ομάδας μας θα έλεγα ότι απλά επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ανέβει ένα επίπεδο συναγερμού. Παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα πώς εξελίσσεται η κατάσταση, αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν είμαστε σε μία εκθετική διασπορά του ιού στην κοινότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς εάν η τάση σταθεροποίησης φαίνεται να έχει δυναμική να παγιωθεί, απάντησε: «Είμαστε σαφώς σε αυξητική πορεία. Διαχειρίσιμη μεν ακόμη, αλλά όταν διαπιστώνουμε διπλασιασμό του ιικού φορτίου μέσα σε μία εβδομάδα, δεν πρόκειται για μία διακύμανση ή μια αναστρέψιμη άνοδο, είναι μια ξεκάθαρη έντονα αυξητική τάση, που θα συνεχιστεί και που ευνοείται από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία όλο και περισσότερο μεταδίδονται στην κοινότητα, όσο και από τις καιρικές συνθήκες και αντικοινωνικές συμπεριφορές».

«Πιστεύω ότι κανείς μας δεν θέλει να βιώσει ξανά τον εφιαλτικό Νοέμβρη. Είμαστε εδώ και μήνες σε καθεστώς μέτρων πρόληψης της διασποράς. Όσο τα τηρούμε μένουμε ασφαλείς», προσέθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Και να σημειωθεί πως στα διαγράμματα, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα, όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ, οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100 με 400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Μάσκες παντού! Κινούμενες μάσκες από τη Σύρο 24

Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Μάσκες παντού! Κινούμενες μάσκες από τη Σύρο

Κρούσματα σήμερα 11/2: Πάνε για καθολικό lockdown Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ρέθυμνο – Πιέζεται το ΕΣΥ στην Αττική 26

Κρούσματα σήμερα 11/2: Πάνε για καθολικό lockdown Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ρέθυμνο – Πιέζεται το ΕΣΥ στην Αττική