σε

Μάγειρας λιποθυμία Κρήτη: Κατέρρευσε από την πολλή και ασταμάτητη δουλειά σε πεντάστερο ξενοδοχείο

Μάγειρας λιποθυμία Κρήτη: Κατέρρευσε από την πολλή και ασταμάτητη δουλειά σε πεντάστερο ξενοδοχείο 3

Ο τουρισμός εκτός από τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, αποτελεί και ένα σημείο όπου «ανθίζουν» τα περιστατικά εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένα από τα τελευταία περιστατικά που έχουν γίνει γνωστά, είναι η λιποθυμία ενός μάγειρα σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Κρήτης, ο οποίος καταγγέλλει ότι εργαζόταν χωρίς ρεπό και πάνω από 8 ώρες σε καθημερινή βάση, χωρίς διάλειμμα ούτε για φαγητό, με συνέπεια να λιποθυμήσει από υπερκόπωση και να μεταφερθεί στο ΠΑΓΝΗ, όπου και νοσηλεύτηκε για μία μέρα.

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, οι γιατροί του υπέγραψαν αναρρωτική άδεια, αλλά βγαίνοντας από το νοσοκομείο έλαβε από τον εργοδότη του ένα άλλο χαρτί. Αυτό της απόλυσης! Την περασμένη Τρίτη, ο 60χρονος μάγειρας και πατέρας ενός παιδιού πέρασε την πόρτα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου και έκανε τη σχετική καταγγελία. Ο πρόεδρος του σωματείου, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι έγιναν οι απαιτούμενες προσφυγές στην Επιθεώρηση Εργασίας και ότι ο ίδιος σκοπεύει να φτάσει «στα άκρα» τις διεκδικήσεις του εν λόγω μάγειρα, για την πλήρη αποζημίωσή του.

Μάγειρας λιποθυμία Κρήτη: Κατέρρευσε από την πολλή και ασταμάτητη δουλειά σε πεντάστερο ξενοδοχείο 5Μάγειρας λιποθυμία Κρήτη: Κατέρρευσε από την πολλή και ασταμάτητη δουλειά σε πεντάστερο ξενοδοχείο 6

Η ανακοίνωση του Σωματείου Μαγείρων Ζαχαροπλαστών

«Άλλο ένα τραγικό περιστατικό που αποδεικνύει την εντατικοποίηση της δουλειάς, σε σημείο εξόντωσης, των εργαζομένων στο βωμό του κέρδους είναι η λιποθυμία εργαζόμενου μάγειρα σε ξενοδοχείο του Ν. Ηρακλείου. Ο εργαζόμενος υποστηρίζει ότι εργαζόταν πάνω από ένα 8ωρο καθημερινά, χωρίς διάλλειμα, χωρίς ρεπό, με συνέπεια να λιποθυμήσει από υπερκόπωση και να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, το Σωματείο Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών & Λοιπού προσωπικού κουζίνας καταδικάζει με τον πιο άμεσο τρόπο την μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων για τον Covid-19 που επιβάλει η νομοθεσία για την προστασία του προσωπικού των ξενοδοχείων και των χώρων εστίασης. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον χώρο των ξενοδοχείων είναι πολύ αυστηρά και προβλέπουν για κάθε πόστο περισσότερους εργαζόμενους από αυτούς που σήμερα εργάζονται. Ωστόσο, επιχειρήσεις δεν προχωρούν στη τήρηση αυτών των πρωτοκόλλων με αποτέλεσμα να εργάζονται εξαντλητικά λιγότεροι εργαζόμενοι για να διεκπεραιώσουν τον μεγάλο φόρτο εργασίας.

Το Σωματείο μας, λοιπόν, καταγγέλλει τις επιχειρήσεις, οι οποίες υποχρεώνουν τους εργαζόμενους τους να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες εργασίας, με εξαντλητικό ωράριο και μη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι περιστατικά λιποθυμίας όπως το παραπάνω, αναπνευστικών προβλημάτων, υπερκόπωσης κτλ.

Επιπλέον, καταγγέλλει μερίδα ξενοδοχείων, τα οποία δεν έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις ή ανάκληση των αναστολών των συμβάσεων εργασίας με βάση την πληρότητα τους, όπως ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση με αριθ. 23102/477/12-6-2020 (Β 2268). Με βάση αυτή τα ξενοδοχεία και τα εποχικά καταλύματα υποχρεώνονται να ανακαλέσουν στην εργασία τους το 1/3 του προσωπικού με την συμπλήρωση του 20% της πληρότητας, τα 2/3 του προσωπικού με την συμπλήρωση του 50% της πληρότητας και όλο το προσωπικό με την συμπλήρωση του 80% της πληρότητας. Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη για όλους. Θα πρέπει να υποδείξουμε υπεύθυνη στάση, ομοψυχία, αλληλεγγύη και κοινωνική ευθύνη».

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα σήμερα 30 Ιουλίου:  νέα κρούσματα – 4.401 συνολικά –  203 οι νεκροί 17

Ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα σήμερα 30 Ιουλίου: νέα κρούσματα – 4.401 συνολικά – 203 οι νεκροί

Ιός του Δυτικού Νείλου: Νέο κρούσμα στις Σέρρες 19

Ιός του Δυτικού Νείλου: Νέο κρούσμα στις Σέρρες