σε

Μερκούρεια 2020: O «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Μποστ από το “Θεσπίς”

Μερκούρεια 2020: O «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Μποστ από το “Θεσπίς” 3

31/7/2020

Με το ανατρεπτικό, ασυμβίβαστο και σατιρικό έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Μποστ συμμετέχει το θεατρικό εργαστήρι “Θεσπίς” στα Μερκούρεια 2020 την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020 στο Ανοιχτό θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Ξεκαρδιστικός, αιχμηρός και καυστικός όσο χρειάζεται ο Μποστ, μας χάρισε ακόμη ένα έργο του βασισμένο στο δραματικό, ρομαντικό αριστούργημα του Σαίξπηρ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, το διασκευάζει και μας μεταφέρει 40 χρόνια μετά, όπου όλοι ψάχνουν την χαμένη από τον τάφο της Ιουλιέτα.

Στον Μπόστ, λοιπόν, ο Ρωμαίος εξορίζεται από τη Βερόνα και χάνει την αγαπημένη του, γιατί σκότωσε το ζωγράφο Γκρέκο. Η αφορμή ήταν ότι ο Γκρέκο έκανε το πορτρέτο της Ιουλιέτας, βάζοντας στα χέρια της δυο κλειδιά, έτσι που να θυμίζει τον Απόστολο Πέτρο.

Πάνω σ’ αυτό το εύρημα στηρίζεται όλο το έργο του Μποστ, ο οποίος ολοκληρώνει την παρώδηση του μύθου της σεξπιρικής τραγωδίας στην πρώτη πράξη, για να κατασκευάσει μια δική του δεύτερη, όπου, σαράντα χρόνια μετά, Καπουλέτοι, Ρωμαίος και Πατήρ Λαυρέντιος ψάχνουν ακόμα να βρουν την πρωταγωνίστρια.

Ο δημιουργός όπως πάντα, καταφεύγει στον αγαπημένο του δεκαπεντασύλλαβο, ανακατεύει γεγονότα και καταστάσεις του κλασικού έργου με άλλα της σύγχρονης πραγματικότητας, θέλοντας, φυσικά, όπως σε όλα του τα έργα, να σατιρίσει την εποχή του.

Με λίγα λόγια…
Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα του Μποστ είναι ίσως η πιο ξεκαρδιστική κωμωδία του συγγραφέα. Με όπλο το χιούμορ, την σάτιρα και την ειρωνεία, ξεδιπλώνει τον «αθώο» έρωτα των δυο νέων μέσα σε μια διεφθαρμένη κοινωνία.

Στην παράσταση γίνεται μια καυστική κριτική στα κακώς κείμενα της σύγχρονης εποχής, διατηρώντας ταυτόχρονα τον σουρεαλισμό του συγγραφέα, την ρομαντική αθωότητα, αλλά και την αυθεντική λαϊκότητα του έργου.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιουρτσίδης
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Σκηνικά – Κοστούμια: Άννα-Μαρία Αγγελίδου
Επιμέλεια Κίνησης: Άννα-Μαρία Αγγελίδου
Φωτισμοί: Γιώργος Κιουρτσίδης

Παίζουν: Αντώνης Τσιγερίδης, Βασιλική Τσέκου, Μαρία Φαρμάκη, Ελπίδα Σαββίδου, Θεοδώρα Πολυμέρη, Χριστίνα Ζαχαροπούλου, Ευστρατία Καλογερούδη, Κατερίνα Ζεφτερίδου, Κατερίνα Καρακάση, Κορνηλία Κορφίτη, Δανάη Κυριακίδου, Έλλη Συμεωνίδου, Σοφία Τσουβαλτζή, Γιώργος Βαρθόπουλος.

TimeForGoodNews

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Άκης Τσοχατζόπουλος 16

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Κορωνοϊός Ελλάδα: Έχασε τη ζωή του ένας 70χρονος – Στους 205 ο συνολικός αριθμός των νεκρών 18

Κορωνοϊός Ελλάδα: Έχασε τη ζωή του ένας 70χρονος – Στους 205 ο συνολικός αριθμός των νεκρών