σε

Νέα μέτρα κορωνοϊός: Ποιες περιοχές μπαίνουν σε lockdown όπως στην Αττική – Όλα όσα ισχύουν

Νέα μέτρα κορωνοϊός: Ποιες περιοχές μπαίνουν σε lockdown όπως στην Αττική – Όλα όσα ισχύουν 7

Μετά την Αττική που μπήκε σε καθολικό lockdown την Πέμπτη, σήμερα Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι μια σειρά περιοχές παίρνουν τον ίδιο δρόμο από αύριο στις 6 το πρωί, ενώ άλλες παραμένουν σε αυτό το καθεστώς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε:

«Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένει ο Δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 ενεργά κρούσματα, όταν την 1η Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων μέτρων τα ενεργά κρούσματα ήταν εξίσου 43.

Στο επίπεδο αυτό παραμένει επίσης ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας με 31 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου ημερομηνία που ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα είχε 34.

Στο επίπεδο αυτό παραμένει και ο Δήμος Μυκόνου που έχει 18 ενεργά κρούσματα, από 25 που είχε στις 30 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Και στους τρεις αυτούς Δήμους, παρατηρείται σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ακόμη όμως δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση του ιικού φορτίου, ώστε να υπάρξει άρση των επιπλέον περιοριστικών μέτρων.

Τώρα, στο επίπεδο επίσης πολύ αυξημένου κινδύνου τίθεται από αύριο ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας που έχει 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα ήταν 206.

Νέα μέτρα κορωνοϊός: Ποιες περιοχές μπαίνουν σε lockdown όπως στην Αττική – Όλα όσα ισχύουν 9Νέα μέτρα κορωνοϊός: Ποιες περιοχές μπαίνουν σε lockdown όπως στην Αττική – Όλα όσα ισχύουν 10

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθεται και όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, πλην της Σκύρου, με 501 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256.

Επαναλαμβάνω λοιπόν, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανήκουν ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ο Δήμος Θήρας, ο Δήμος Μυκόνου, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και προφανώς όλοι οι Δήμοι της και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και προφανώς όλοι οι Δήμοι της, πλην της νήσου Σκύρου».

Στη συνέχεια διευκρίνισε: «Στις περιοχές αυτές υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, με εξαίρεση την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Επίσης αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους Δήμους Μυκόνου και Θήρας, που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Όσον αφορά στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στις «κόκκινες», δηλαδή, περιοχές, στο επίπεδο αυτό παραμένει ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ο οποίος σήμερα είχε 51 ενεργά κρούσματα, ενώ είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου με τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα να βρίσκονται σε ισχύ ήδη για αρκετές εβδομάδες.

Αντιλαμβανόμαστε την απόλυτη κατανοητή κόπωση που αισθάνονται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, μετά από τόσες εβδομάδες αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Αυτή τη στιγμή ναι μεν παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου, όμως θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σύντομα σε άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, ίσως ακόμη και την επόμενη εβδομάδα. Βασική προϋπόθεση παραμένει μία: η πιστή εφαρμογή των μέτρων.

Επίσης, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου στις «κόκκινες» περιοχές παραμένουν οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, οι οποίοι έχουν 67 και 54 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα, όταν στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο μεν δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα και ο δε δήμος Τανάγρας 21. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου και στους δυο Δήμους και για αυτό απαιτείται μεγαλύτερη επαγρύπνηση και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.

Επίσης, παραμένει στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, με 44 ενεργά κρούσματα σήμερα, όταν στις 14 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα είχε 53 ενεργά κρούσματα. Αργά αλλά σταθερά, τα μέτρα δείχνουν να φέρνουν αποτελέσματα.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου επίσης, παραμένει και η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, όπου υπήρχαν 23 ενεργά κρούσματα την 1η Φεβρουαρίου, που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και αυτή την στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι 49.

Στο επίπεδο αυτό παραμένει και ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, όπου στις 6 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων υπήρχαν 30 ενεργά κρούσματα και αυτή την στιγμή έχουν αυξηθεί σε 53.

Επίσης, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου παραμένει ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 66, από 44 που ήταν στις 6 Φεβρουαρίου. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της Βάρδας, όπου το ιικό φορτίο δείχνει να αυξάνεται ανησυχητικά, όπως και η διασπορά στην ευρύτερη κοινότητα.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου παραμένει και ο δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπου τα ενεργά κρούσματα είναι 23, όταν στις 6 Φεβρουαρίου ήταν 36.

Παράλληλα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου τίθεται και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, όπου αυτή την στιγμή υπάρχουν 160 ενεργά κρούσματα όταν στις 6 Φεβρουαρίου, όταν και ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για το Δήμο Ρεθύμνης, τα ενεργά κρούσματα ήταν 85.

Τέλος, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου μπαίνει από αύριο και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και ο Δήμος Καλυμνίων, όπου την 1η Φεβρουαρίου υπήρχαν 3 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή είναι 64, καθώς και ο Δήμος Καρπάθου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 ενεργά κρούσματα, ενώ την 1η Φεβρουαρίου δεν υπήρχε κανένα ενεργό κρούσμα.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της έχει βελτιωθεί. Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί, περνάει στο επίπεδο επιτήρησης, στις «κίτρινες» δηλαδή περιοχές. Ευχαριστούμε θερμά τους κατοίκους για τη συνεργασία τους, την επιμονή τους και την υπομονή τους.

Άρα για να ανακεφαλαιώσουμε στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο», βρίσκονται από αύριο και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου οι εξής περιοχές: ο Δήμος Εορδαίας, ο Δήμος Θηβαίων, ο Δήμος Τανάγρας, ο Δήμος Σπάρτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ο Δήμος Τεμπών, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος Καλυμνίων και ο Δήμος Καρπάθου.

Τώρα, σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, αυτά παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και ως την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές, όπως τόνισαν και οι επιδημιολόγοι μας, παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου».

Τι γίνεται με τις μετακινήσεις των εργαζόμενων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε: «θα θέλαμε να διευκρινίσουμε σχετικά με τη μετακίνηση των εργαζομένων, ότι οι επιστήμονες αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, π.χ. Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητας τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους.

Σχετικά με τις μετακινήσεις εργαζομένων, στο μεν ιδιωτικό τομέα όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από την ΕΡΓΑΝΗ, είτε από το forma.gov.gr.

Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας. Οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, καθώς και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, παύουν να ισχύουν. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Για το δε δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.

Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρνουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Όσον αφορά τώρα στη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Αγαπητοί μου συμπολίτες, θα θέλαμε για ακόμη μια φορά να επισημάνουμε την ανάγκη όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα και ακόμη περισσότερο στις περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση που έχει συσσωρευτεί μετά από τόσους μήνες προσπάθειας και η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί ίσως το μεγαλύτερό μας αντίπαλο. Είναι όμως απαραίτητο να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να διασφαλίσουμε ότι εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα θα είμαστε υγιείς, μέχρι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας αυτή την πανδημία».

Δείτε και ρεπορτάζ για την κατάσταση στο ΕΣΥ

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Η αλλαγή στις ώρες που θα φέρει τα πάνω κάτω 23

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Η αλλαγή στις ώρες που θα φέρει τα πάνω κάτω

Σκορπιός: Έτσι θα μεταμορφωθεί το νησί του Ριμπολόβλεφ 25

Σκορπιός: Έτσι θα μεταμορφωθεί το νησί του Ριμπολόβλεφ