σε

Πάσχα 2021: Τα έθιμα της Κεντρικής Ελλάδας

Πάσχα 2021: Τα έθιμα της Κεντρικής Ελλάδας 5

Το Πάσχα του 2021θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα, με εξαίρεση το περσινό όπου ο κορωνοϊός είχε εισβάλλει ήδη στη ζωή μας. Αφού οι κάτοικοι των Αθηνών και των μεγάλων αστικών πόλεων δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλα, πιο όμορφα μέρη, ας μεταφερθούμε με το μυαλό και τη φαντασία μας σε αυτά. Όπως για παράδειγμα στην Κέρκυρα ή και στην Κεντρική Ελλάδα που γιορτάζουν τις ημέρες αυτές με τα δικά τους έθιμα.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζει το Πάσχα με το δικό της μοναδικό τρόπο. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε συγγενείς και φίλους, ενώ παρά τον κορωνοϊό κάποια έθιμα πρόκειται να γίνουν ξανά προσαρμοσμένα με τα ισχύοντα μέτρα.

Πάσχα 2021: Τα έθιμα της Κεντρικής Ελλάδας 7Πάσχα 2021: Τα έθιμα της Κεντρικής Ελλάδας 8

Τα έθιμα του Πάσχα σε Λιβαδειά και Αράχωβα

Ανήμερα του Πάσχα και από το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου την οποία συνοδεύουν περί τα 500 άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Την επομένη πραγματοποιείται αγώνας δρόμου των γερόντων (ανηφορικός δρόμος), οι οποίοι ξεκινούν από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και φτάνουν στο λόφο. Ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα και το απόγευμα χορεύουν γυναικείοι χορευτικοί σύλλογοι. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με κλέφτικα αγωνίσματα, όπως το σήκωμα της πέτρας κλπ.

Το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της Λιβαδειάς, είναι το πολύ γνωστό και μοναδικό «Πάσχα της Λιβαδειάς», που όχι μόνο διατηρείται αλλά χρόνο με το χρόνο ζωντανεύει μιας και οι νεώτεροι συμμετέχουν με ιδιαίτερο μεράκι και κέφι στο έθιμο του «λάκκου». Μετά την Ανάσταση και πριν καλά ξημερώσει οι κάτοικοι ετοιμάζουν την φωτιά. Ένας, κάνοντας το σταυρό του, βάζει φωτιά στο σωρό με τη λαμπάδα της Αναστάσεως.

Οι φλόγες αγκαλιάζουν το σωρό. Με ραντίσματα νερού και συχνό χτύπημα με ένα μακρύ ξύλο, η θράκα είναι έτοιμη για να ψηθούν τα αρνιά. Το ίδιο γίνεται σε όλους τους «λάκκους» και ανεβαίνουν οι καπνοί, αναρίθμητοι και πυκνοί, σε τέτοιο βαθμό, που σκεπάζουν τον ήλιο που στο μεταξύ ανατέλλει. Η πόλη τυλίγεται σε σύννεφα καπνού. Οι φωτιές είναι έτοιμες και τα αρνιά τοποθετούνται στους «λάκκους». Το γύρισμα των αρνιών και το γλέντι διαρκεί μέχρι το απόγευμα, το οποίο συμπληρώνεται με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων και με την καύση των πυροτεχνημάτων.

Οι παραδόσεις στο Αιτωλικό και την Ναύπακτο

Στο Αιτωλικό την Μ. Παρασκευή πολλοί προσκυνητές επισκέπτονται το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου βρίσκεται ο Επιτάφιος, ιστορικό κειμήλιο του 13ου-14ου αιώνα. Από το πρωί του Μ. Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της πόλης αναβιώνουν πολλά από τα έθιμα των κατοίκων μέχρι αργά το βράδυ της Αναστάσεως που είναι και το αποκορύφωμα της ημέρας. Την Κυριακή του Πάσχα κάθε γειτονιά, είναι μία μεγάλη υπαίθρια ψησταριά, όπου ο χορός και το τραγούδι έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ προσφέρονται κρασί και παραδοσιακοί μεζέδες δωρεάν.

Στην Ναύπακτο, το βράδυ της Μ. Παρασκευής, πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου, σχηματίζοντας πομπές, οι οποίες διέρχονται από το λιμάνι, όπου είναι αναμμένες δάδες ειδικά τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου, γύρω από το λιμάνι. Στο μέσον της εισόδου του λιμανιού οι δάδες σχηματίζουν μεγάλο σταυρό, που φωταγωγεί ολόκληρο το λιμάνι παρουσιάζοντας μία φαντασμαγορική εικόνα μοναδικής ομορφιάς. Το έθιμο αυτό έχει παράδοση πολλών χρόνων που φαίνεται να θέλει να συνδυάσει τη θρησκευτική μυσταγωγία με την ηρωική προσπάθεια του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει τη τουρκική ναυαρχίδα στο χώρο αυτό.

Πάσχα 2021: Τα έθιμα της Κεντρικής Ελλάδας 10Πάσχα 2021: Τα έθιμα της Κεντρικής Ελλάδας 11

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Κυριακή του Πάσχα: Έθιμα από τη Βόρεια Εύβοια 25

Κυριακή του Πάσχα: Έθιμα από τη Βόρεια Εύβοια

Πάσχα 2021: Τα έθιμα της Ανάστασης στην Κέρκυρα 27

Πάσχα 2021: Τα έθιμα της Ανάστασης στην Κέρκυρα