σε

Πέθανε ο Τάκης Λαμπρόπουλος

Πέθανε ο Τάκης Λαμπρόπουλος 7

Ο Τάκης Λαμπρόπουλος, ο «άρχων» της Columbia, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούσαν, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, βυθίζοντας σε θλίψη την οικογένειά του, τους φίλους του και του συνεργάτες του.

Γεννημένος το 1930, ανέλαβε τα ηνία της δισκογραφικής εταιρείας το 1958. Ήταν μέλος της γνωστής και ισχυρής επιχειρηματικής οικογένειας των Αδελφών Λαμπρόπουλων, ενώ έκανε πολύ σύντομα μια σειρά από τολμηρά καλλιτεχνικά, αλλά και επιχειρηματικά βήματα, που άλλαξαν την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Πρόκειται για ένα άτομο που ανέλαβε τη διεύθυνση της δισκογραφικής εταιρείας μόλις στα 28 του χρόνια και έφερε στην ελληνική δισκογραφία μια ολόκληρη επανάσταση με πολλές καινοτομίες. Επιπλέον, μια από τις σημαντικές καινοτομίες που έφερε, ήταν η αλλαγή στην αισθητική των εξώφυλλων στους δίσκους, καθιερώνοντας το εικαστικό εξώφυλλο με έργα μεγάλων ζωγράφων.

Προσκάλεσε στην εταιρεία του σημαντικούς Έλληνες ποιητές, όπως τον Ελύτη, τον Σεφέρη, το Ρίτσο κ.α., ενώ έφερε μουσικούς, όπως τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο και διόρισε τον Μανώλη Χιώτη συντονιστή και διευθυντή των ηχογραφήσεων ανακαλύπτοντας νέες φωνές όπως του Μανώλη Αγγελόπουλο, τη Βίκυς Μοσχολιού, του Στράτου Διονυσίου, του Νίκου Ξυλούρη, της Δήμητρας Γαλάνη, αλλά και διάσημους ηθοποιούς, όπως τον Δημήτρη Χορν, την Έλλη Λαμπέτη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη Μελίνα Μερκούρη.

Για τον θάνατο του θρύλου της δισκογραφίας ο Μανώλης Μητσιάς έγραψε στη σελίδα του στο Facebook:

«Από σήμερα ο ελληνικός πολιτισμός και πιο συγκεκριμένα το ελληνικό τραγούδι είναι φτωχότερο. Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα ότι έφυγε ο Τάκης Β. Λαμπρόπουλος, στον οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο, ό,τι ποιοτικότερο υπήρξε στο ελληνικό τραγούδι από το 1960. Ο Τάκης Λαμπρόπουλος ήταν η ψυχή και η υπόσταση της Columbia, ο ενορχηστρωτής, παραγωγός και κύριος χρηματοδότης, ο άνθρωπος που στην ουσία ανέδειξε και παρήγαγε αυτό που λέμε έντεχνο τραγούδι, αναδεικνύοντας πλήθος καλλιτεχνών που διέπρεψαν και άφησαν το δικό τους στίγμα στο χώρο, μέσω της δικής του αρωγής.

Όποιον και αν μπορεί να φανταστεί κανείς, τον ανέδειξε ο Λαμπρόπουλος. Από τον Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Τσιτσάνη, Κηλαηδόνη, Μούτση, Ζαμπέτα, ό,τι έκαναν ήταν από πίσω ο Λαμπρόπουλος. Αλλά και Ρίτσο και Ελύτη και Σεφέρη και Γκάτσο και Αναγνωστάκη και Χριστοδούλου και Παπαδόπουλο, τους πάντες. Με τον Λαμπρόπουλο και ο Καζαντζίδης, ο Κόκοτας, η Μοσχολιού, η Φαραντούρη, ο Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη, ο Αγγελόπουλος, τη Γαλάνη, όλους μας, όποιον κι αν βάζει το μυαλό καθενός, τους ανέδειξε η Copumbia, δηλαδή ο Τάκης Λαμπρόπουλος.

Ένας άνθρωπος που χωρίς αυτόν δεν θα είχαμε Άξιον Εστί, δεν θα είχαμε τίποτα απολύτως από ότι γράφτηκε με χρυσές σελίδες. Γιατί ο Λαμπρόπουλος προσέφερε τόσα στον ελληνικό πολιτισμό, όσα δεν μπόρεσαν να προσφέρουν αθροιστικά μαζί, όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού. Με θλίβει βαθύτατα η φυγή του και νιώθω κι εγώ προσωπικά υποχρεωμένος για τη συμβολή του.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις στιγμές και τη βοήθεια ενός ανθρώπου που οι επαφές του και οι προσωπικές του φιλίες είχαν να κάνουν με ανθρώπους του διαμετρήματος, ενός Μίκη Θεοδωράκη, ενός Σταύρου Ξαρχάκου, ενός Μάνου Χατζηδάκι που ήταν οι φίλοι του… Εάν υπάρχει κάτι παρήγορο, είναι ότι σε ανθρώπους με τέτοιο ειδικό βάρος, το μόνο που μπορεί να λείψει είναι η φυσική παρουσία. Γιατί κατά τα άλλα, πάντα θα παρίστανται μέσω της κολοσσιαίας χωρίς υπερβολή προσφοράς τους. Καλό ταξίδι Κύριε Τάκη».

Ακολουθεί η ανάρτηση στο Facebook:

Πέθανε ο Τάκης Λαμπρόπουλος 9Πέθανε ο Τάκης Λαμπρόπουλος 10

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Κορωνοϊός έλεγχοι: 1.294 παραβάσεις και 8 συλλήψεις σε 24 ώρες 22

Κορωνοϊός έλεγχοι: 1.294 παραβάσεις και 8 συλλήψεις σε 24 ώρες

Πόπη Λάζου: Η καυτή, ξανθιά ζωντοχήρα του Ελληνικού κινηματογράφου 24

Πόπη Λάζου: Η καυτή, ξανθιά ζωντοχήρα του Ελληνικού κινηματογράφου