σε

Πικραλίδα: Ένα βότανο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία-ΦΩΤΟ

Πικραλίδα: Ένα βότανο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία-ΦΩΤΟ 5

Συνήθως το βρίσκουμε σε μορφή αφεψήματος, το οποίο παράγεται είτε από τα άνθη είτε από τις ρίζες του φυτού.

Λόγω της πικρής γεύσης του συνήθως αναμειγνύεται και με άλλα βότανα.

Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν πώς μπορεί να ωφελήσει η πικραλίδα ή ταραξάκο την υγεία:

Πικραλίδα: Ένα βότανο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία-ΦΩΤΟ 7

Αποτοξίνωση ήπατος: Το αφέψημα πικραλίδας βοηθά το συκώτι να λειτουργεί καλύτερα, καθώς περιέχει ένζυμα που επιταχύνουν και ενισχύουν τη διαδικασία του μεταβολισμού που επιτελείται στο συκώτι, διευκολύνοντας την απομάκρυνση των τοξινών. Ειδικά το εκχύλισμα του Taraxacum officinale (Ταράξακος ο φαρμακευτικός), είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ευεργετικές πολυφαινόλες. Μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα των φύλλων του ταραξάκου αποτελεί πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος που οφείλεται στην παχυσαρκία.

Πικραλίδα: Ένα βότανο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία-ΦΩΤΟ 8

Πηγή ωφέλιμων συστατικών: Η πικραλίδα περιέχει λεκιθίνη, ένα είδος λιπαρών που βρίσκεται επίσης στα αυγά, τα φασόλια και τα θαλασσινά και το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση παθήσεων της χοληδόχου κύστης και του Αλτσχάιμερ. Επίσης, τα φύλλα της πικραλίδας είναι πλούσια σε σίδηρο, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες C, Κ, Β1, Β2 και Β6, καθώς και σε ασβέστιο και μαγγάνιο. Στις ρίζες του φυτικού απαντάται μεγάλη ποσότητα διαλυτών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του εντέρου.

Πικραλίδα: Ένα βότανο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία-ΦΩΤΟ 9

Αντιμετώπιση ουρολοίμωξης: Το αφέψημα πικραλίδας περιέχει ένα ένζυμο που δρα ενάντια σε βακτήρια που προκαλούν τις ουρολοιμώξεις, όπως το Εσερίχια κόλι. Έχει επίσης διουρητική δράση, βοηθώντας έτσι στην ταχύτερη απομάκρυνση των βλαβερών βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα.

Πικραλίδα: Ένα βότανο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία-ΦΩΤΟ 10

Ρύθμιση σακχάρου: Τα άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη και γενικώς όσοι θέλουν να βελτιώσουν τα επίπεδα του σακχάρου τους μπορούν να απολαμβάνουν τακτικά ένα φλιτζάνι αφεψήματος πικραλίδας, καθώς έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου το αίμα.

Πικραλίδα: Ένα βότανο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία-ΦΩΤΟ 11

Διευκολύνει το αδυνάτισμα: Η πικραλίδα αυξάνει την καύση θερμίδων επειδή ενισχύει τη διαδικασία διάσπασης των λιπαρών στο συκώτι.

Πικραλίδα: Ένα βότανο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία-ΦΩΤΟ 12

Ανακούφιση από το κοινό κρυολόγημα: Το αφέψημα πικραλίδας ανακουφίζει από βήχα και πονόλαιμο και ενισχύει τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού. Βοηθά επίσης να απομακρυνθούν οι συσσωρευμένες τοξίνες και να υποχωρήσουν οι φλεγμονές στο σώμα, επιταχύνοντας έτσι την ανάρρωση.

Με πληροφορίες prevention.com

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Θεοδώρα

Καλοκαιρινές αθλοπαιδιές