σε

Πότε ανοίγουν τα σχολεία – Γιατί διαφωνούν οι ειδικοί

Πότε ανοίγουν τα σχολεία – Γιατί διαφωνούν οι ειδικοί 5

Σε γρίφο εξελίσσεται η επαναλειτουργία των σχολείων με την επιστροφή των μαθητών, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των ειδικών τόσο για την ημερομηνία όσο και για τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία, ανέβαλαν την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, που την προηγούμενη εβδομάδα άφηνε να εννοηθεί ότι το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Ο στόχος του υπουργείου Παιδείας παραμένει σύμφωνα με πληροφορίες να είναι για μετά τις γιορτές, ωστόσο στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων εκφράζονται επιφυλάξεις και διαφορετικές απόψεις. Το βασικό θέμα που τίθεται στο τραπέζι είναι μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων λόγω των γιορτών, που μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση με την κινητικότητα που θα φέρει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων. Επαναλειτουργία με τέτοιους όρους μπορεί να αποδειχτεί πρόωρη και να οδηγήσει σε πισωγυρίσματα και από την άποψη αυτό απαιτούνται προσεκτικά βήματα στην επανεκκίνηση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Το σενάριο να προηγηθούν τα δημοτικά

Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου προκειμένου να καταλήξει σε απόφαση. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως επικρατέστερο σενάριο είναι οι όποιες αποφάσεις να αφορούν σταδιακό άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων. Με βάση αυτό το σενάριο η ημερομηνία για 8 ή 11 Ιανουαρίου φαίνεται πως αφορά μάλλον τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, ενώ για τις υπόλοιπες βαθμίδες (γυμνάσια και λύκεια), είναι πιθανό ο χρόνος ανοίγματος να μεταφερθεί λίγο αργότερα. Αν και από την κυβέρνηση θα ήθελαν να ανοίξουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες για κοινωνικούς λόγους.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία – Γιατί διαφωνούν οι ειδικοί 7Πότε ανοίγουν τα σχολεία – Γιατί διαφωνούν οι ειδικοί 8

Ασφαλείς οι αποφάσεις μετά τις γιορτές

Το άνοιγμα των σχολείων «θα πρέπει να γίνει προσεκτικά με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, εγώ θα έλεγα μετά τις 10 Ιανουαρίου τότε να ληφθούν οι αποφάσεις γιατί πάντα ξέρουμε ότι υπάρχει ένα μεσοδιάστημα 10-15 ημερών μετά τις γιορτινές μέρες. Αν τότε είμαστε σε ασφαλές επίπεδο, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, από εκεί να ξεκινήσουμε και να αρχίσει σιγά σιγά η απελευθέρωση και της οικονομίας» έχει δηλώσει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Εξαιρετικά επιφυλακτικός σε τυχόν «πρόωρο άνοιγμα» των σχολείων εμφανίζεται και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Η κινητικότητα των γονιών

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν αργότερα και όχι στις αρχές Ιανουαρίου καθώς όπως έχει δηλώσει με βάση τα μαθηματικά υπολογιστικά μοντέλα που εφαρμόζει στις έρευνές του από την κινητικότητα των γονέων και των εκπαιδευτικών θα αυξηθούν κατά 10% οι επαφές.

Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται πολλές και διαφορετικές εισηγήσεις, αν και είναι πανθομολογούμενο ότι οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή στα σχολεία.

Από τα όσα μέχρι σήμερα έχουν ειπωθεί δημοσίως από τους επιστήμονες, το κύριο πρόβλημα σε ότι αφορά τη λειτουργία των σχολείων δεν είναι τόσο αυτή καθ’ αυτή η μετάδοση του κοροναϊού εντός του σχολικού περιβάλλοντος όσο κυρίως η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού (γονείς, εκπαιδευτικοί κλπ) που αυξάνει και τη μεταδοτικότητα του ιού.

«Το σημαντικότερο είναι να δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε τη μετάδοση και στα σχολεία. Θα μπορούσαν να γίνουν εκ περιτροπής μαθήματα, ενώ εγώ συνεχώς προτείνω να συνδυαστεί το άνοιγμα των σχολείων με αύξηση της τηλεργασίας για τους γονείς, ώστε να μειωθεί η κινητικότητα των ενηλίκων», είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο MEGA.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία – Γιατί διαφωνούν οι ειδικοί 10Πότε ανοίγουν τα σχολεία – Γιατί διαφωνούν οι ειδικοί 11

Το σχέδιο testing

Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η διενέργεια στοχευμένων τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την πρόταση κατέθεσε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθεί μία ειδική πλατφόρμα στην οποία θα εκδηλώνουν ενδιαφέρον όσοι επιθυμούν να κάνουν τεστ. Για τη διενέργεια αυτών των τεστ θα συγκροτηθούν ειδικά συνεργεία σε όλη την Ελλάδα, πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας χαρακτήρισε «ασφαλές» το σχέδιο testing που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας κατά την τηλεδιάσκεψη της επιτροπής την περασμένη Τρίτη στις 29 Δεκεμβρίου. Στη «φαρέτρα» του υπουργείου Παιδείας υπάρχουν όμως και άλλες προτάσεις, όπως η προσέλευση και η λήξη των μαθημάτων με μικρή χρονική απόκλιση ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Η πρόταση για εμβολιασμό εκπαιδευτικών

Η Αθηνά Λινού πρότεινε να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί πριν ανοίξουν τα σχολεία, με προτεραιότητα για όσους έχουν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (υποκείμενα νοσήματα, μεγαλύτεροι σε ηλικία κλπ).

Πάντως και η κα Λινού επειδή τα εμβόλια στην τρέχουσα σχολική χρονιά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, τάσσεται υπέρ των πολλών τεστ για να ελεγχθεί το επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές και μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, πριν ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμά τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Μαγαζιά ανοιχτά αύριο: Την Κυριακή θα λειτουργήσουν προαιρετικά τα καταστήματα

Ευγένιος Σπαθάρης: Ο πατέρας του θεάτρου σκιών που χάρισε τον καραγκιόζη στην αιωνιότητα 25

Ευγένιος Σπαθάρης: Ο πατέρας του θεάτρου σκιών που χάρισε τον καραγκιόζη στην αιωνιότητα