σε

Σεισμός τώρα στη Σάμο

Σεισμός τώρα στη Σάμο 7

Νέος σεισμός σημειώθηκε στη Σάμο την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο για σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 Ρίχτερ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επρόκειτο για έναν ιδιαίτερα αισθητό σεισμό με το ελληνικό νησί να συνεχίζει να μετράει τις πληγές της, από τα 6,7 Ρίχτερ που καταγράφηκαν πριν από λίγες εβδομάδες.

Η σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,2 στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08:49 ώρα Ελλάδος, σε απόσταση 285 χιλιομέτρων ανατολικά της Αθήνας, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 13 χιλιόμετρα ανατολικά – βορειοανατολικά της Σάμου.

Σεισμός τώρα στη Σάμο 9Σεισμός τώρα στη Σάμο 10

Συνεχίζονται οι αυτοψίες στα κτίρια

Αυτοψία στα μνημεία της Σάμου που «τραυματίστηκαν» από τη φονική σεισμική δόνηση, πραγματοποίησε την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, όπως πληροφόρησε με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ. «Στο Μουσείο στο Πυθαγόρειο, δεν υπήρξαν φθορές. Στην αυτοψία στο Κάστρο Λογοθέτη διαπιστώθηκε η κατάρρευση τμήματος των τειχών, ενώ έχουν προκληθεί φθορές στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Για τη μελέτη αποκατάστασης του Κάστρου θα υπογραφεί άμεσα Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του δήμου Ανατολικής Σάμου», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αυτοψίες στα κτίρια του Δήμου Ανατολικής Σάμου μετά τον σεισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι στιγμής από τα 2.036 κτίσματα που έχουν ελεγχθεί από τους μηχανικούς τα 1.185 κρίθηκαν ακατάλληλα, τα 26 κατεδαφιστέα και τα 825 χωρίς κανένα πρόβλημα στατικότητας. Και να σημειωθεί πως η διαδικασία πρωτοκόλλου αυτοψίας επικινδύνων και ετοιμόρροπων κτιρίων προς κατεδάφιση ξεκίνησε και στη Δυτική Σάμο, με 792 κτίρια από 1.226 που έχουν ελεγχθεί να χαρακτηρίζονται μη κατοικήσιμα, ενώ 434 χαρακτηρίστηκαν ως κατοικήσιμα.

Από την άλλη, ο δήμος έχει ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα ο επανέλεγχος για να υπάρχει πλήρης εικόνα από τη δευτεροβάθμια επιτροπή την ώρα που ανησυχία υπάρχει για τις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες των ακατάλληλων ακινήτων αδυνατούν για διαφόρους λόγους να προχωρήσουν άμεσα οι ίδιοι στην κατεδάφιση του κτίσματος τους. Και αυτό σημαίνει ότι οι οικείοι δήμοι οφείλουν να προβούν στις σχετικές ενέργειες και να βεβαιώσουν την οφειλή στον ιδιοκτήτη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Σύγκρουση Ελληνικού τάνκερ με τουρκικό αλιευτικό 20

Σύγκρουση Ελληνικού τάνκερ με τουρκικό αλιευτικό

Θεσσαλονίκη: Ξύλο στη μέση του δρόμου μεταξύ νεαρών [vid] 22

Θεσσαλονίκη: Ξύλο στη μέση του δρόμου μεταξύ νεαρών [vid]