σε

ΣΕΛΠΕ έρευνα: Εννιά στους δέκα πιστεύουν ότι η κρίση λόγω της πανδημίας θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2021

ΣΕΛΠΕ έρευνα: Εννιά στους δέκα πιστεύουν ότι η κρίση λόγω της πανδημίας θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2021 9

Απαισιόδοξοι φαίνονται οι Έλληνες καταναλωτές για την πορεία της κρίσης λόγω κορωνοϊού καθώς εννιά στους δέκα πιστεύουν ότι αυτή θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2021. Απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία για την συμπεριφορά των καταναλωτών, καθώς η μείωση είναι ιδιαίτερα μειωμένη και η ψυχολογία για αγορές πεσμένη.

Συγκεκριμένα, οι δαπάνες των νοικοκυριών για λιανικές αγορές μειώθηκαν κατά 8% και οι επισκέψεις στα καταστήματα λιανικής κατά 48%, ενώ οι 9 στους 10 θεωρούν ότι η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2021. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της έρευνας που διενήργησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Πεσμένες οι προσδοκίες των καταναλωτών

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος λιανικής, τον Ιούνιο του 2020 διαμορφώθηκε στο -38, σαφώς μειωμένος σε σχέση με τον μήνα βάσης και την προηγούμενη μέτρηση, τον Οκτώβριο του 2019. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν έχει να κάνει τόσο με τις μέχρι σήμερα οικονομικές εξελίξεις, αλλά κυρίως λόγω των μειωμένων προσδοκιών των καταναλωτών για το προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένη η μείωση στον υπο-Δείκτη παρούσας κατάστασης ήταν περιορισμένη στο -22, ενώ αντίθετα ο υπό-δείκτης προσδοκιών παρουσίασε μεγάλη πτώση και έπεσε στο -50.

ΣΕΛΠΕ έρευνα: Εννιά στους δέκα πιστεύουν ότι η κρίση λόγω της πανδημίας θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2021 11ΣΕΛΠΕ έρευνα: Εννιά στους δέκα πιστεύουν ότι η κρίση λόγω της πανδημίας θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2021 12

Πρακτικά, η παραπάνω εξέλιξη σημαίνει ότι μέχρι σήμερα η διαχείριση του οικονομικού σκέλους της κρίσης του COVID-19 οδήγησε σε μία οικονομική κατάσταση των καταναλωτών χειρότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία σε σχέση στο καταναλωτικό κοινό για το επερχόμενο χρονικό διάστημα. Το προηγούμενο 6μηνο η οικονομική κατάσταση μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού χειροτέρεψε (πτώση ποσοστού από 32% σε 10%).

Εστίαση και τουρισμός βρίσκονται σε μείωση

Στην κατανομή των λιανικών αγορών αποτυπώνεται η επίδραση της κρίσης του COVID-19. Η κύρια κατηγορία αγορών όσον αφορά τις δαπάνες είναι τα τρόφιμα και ποτά με ποσοστό 46% με αύξηση από 41% στην προηγούμενη μέτρηση. Η εστίαση η οποία στην προηγούμενη μέτρηση βρισκόταν στη δεύτερη θέση υποχωρεί από 12% σε 9% και τα εισιτήρια ξενοδοχεία από 5% σε μόλις 1%. Αντίθετα, αύξηση παρουσιάζουν τα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά είδη από 7% σε 12%, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες έχουν μικρές μεταβολές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκτιμώμενη μέση αξία δαπάνης ανά νοικοκυριό για λιανικές αγορές είναι αμετάβλητη σε σχέση με το Οκτώβριο.

ΣΕΛΠΕ έρευνα: Εννιά στους δέκα πιστεύουν ότι η κρίση λόγω της πανδημίας θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2021 14ΣΕΛΠΕ έρευνα: Εννιά στους δέκα πιστεύουν ότι η κρίση λόγω της πανδημίας θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2021 15

Σε σχέση με τη συνολική μέση αξία αγορών, αυτή παρουσιάζει μείωση κατά 8% από 420 ευρώ σε 388 ευρώ, αλλά αν δεν συνυπολογιστεί η αξία εστίασης και εισιτηρίων τότε είναι αμετάβλητη στα 350 ευρώ. Στην πραγματικότητα δηλαδή καταγράφεται μία αναδιανομή της δαπάνης από το διαθέσιμο εισόδημα στις λιανικές αγορές. Αντίθετα όμως σημαντική μείωση καταγράφουν οι δαπάνες για διασκέδαση (εστίαση -32%, ψυχαγωγία -81%).

Δυσοίωνες εκτιμήσεις

Το επόμενο 6μηνο, η εκτίμηση μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού είναι ότι θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο για τους ίδιους και τη χώρα (πτώση από 30% σε 11% και από 27% σε 16%). 9 στους 10 καταναλωτές εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας του COVID-19 θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2021 ενώ 4 στους 10 εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει το 2022.

Σημειώνεται, ότι Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος ολοκλήρωσε την 2η μελέτη καταγραφής των καταναλωτικών τάσεων στο λιανεμπόριο μέσω εξαμηνιαίας έρευνας καταναλωτικού κλίματος λιανεμπορίου την οποία πραγματοποιεί από τον Οκτώβριο του 2019. Η έρευνα υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε χώρα την περίοδο 9-19 Ιουνίου 2020 μέσω Πανελλήνιας Έρευνας σε δείγμα 865 καταναλωτών. Καταγράφονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα και τάσεις σε σχέση με τις αγοραστικές συνήθειες του κοινού από την επίδραση της πανδημίας, ενώ περιλαμβάνει και τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος λιανικής.

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Μεγάλη φωτιά στην Άνδρο – Σε ετοιμότητα ο Δήμος για εκκένωση δύο οικισμών 29

Μεγάλη φωτιά στην Άνδρο – Σε ετοιμότητα ο Δήμος για εκκένωση δύο οικισμών

Μαύρο ολόσωμο μαγιό: Κομψό, διαχρονικό και ageless 31

Μαύρο ολόσωμο μαγιό: Κομψό, διαχρονικό και ageless