σε

Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αναπηρία θα δημιουργηθεί στον Δήμο Τρίπολης

Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αναπηρία θα δημιουργηθεί στον Δήμο Τρίπολης 9

5/6/2021

Με σχετικές αποφάσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα εντάχθηκαν στο ΠΕΠ -με συνολικό προϋπολογισμό 2.350.524,50 ευρώ- τέσσερις πράξεις ίδρυσης και λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), στο πλαίσιο του Αξονα Προτεραιότητας “Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – Ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση”.

Ειδικότερα, οι σχετικές αποφάσεις του περιφερειάρχη -που θα αναρτηθούν στην “Διαύγεια” την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιουνίου- και μεταξύ άλλων προβλέπουν ίδρυση και λειτουργία ΣΥΔ στον Δήμο Τρίπολης, με δικαιούχο τον δήμο της αρκαδικής πρωτεύουσας (προϋπολογισμός 280.080 ευρώ).

Στις Στέγες θα φιλοξενούνται άτομα με αναπηρία εκ γενετής ή επίκτητη που αδυνατούν να διαβιώσουν αυτόνομα, χωρίς κατάλληλη υποστήριξη.

Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση ενισχύει το θεμελιώδες δικαίωμα για ανεξάρτητη διαβίωση κάθε ατόμου με αναπηρία, μέσω αφενός της παροχής φροντίδας και υποστήριξης, με σεβασμό στα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και αφετέρου της διατήρησης και ανάπτυξης στο μέγιστο βαθμό των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του, προκειμένου να διαβιεί με ασφάλεια, όσο το δυνατό πιο αυτόνομα και ενεργά στο κοινωνικό περιβάλλον, με στόχο τη κοινωνική του ένταξη συμπεριλαμβανόμενης της δυνατότητας πρόσβασης στην εκπαίδευση και την εργασία.
Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση στοχεύει και συντελεί αποφασιστικά στην αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται σε μονάδες κλειστής φροντίδας, στην περίπτωση που το οικογενειακό τους περιβάλλον αδυνατεί για οποιοδήποτε λόγο να υποστηρίξει τη διαβίωσή τους, καθώς και στην απόκτηση καλύτερης ποιότητας ζωής με περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερο έλεγχο των επιλογών τους από τα ίδια.
Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση αντιμετωπίζει το ζήτημα της δια βίου διαβίωσης κατοικίας των ατόμων με αναπηρία. Η διαβίωση των ενοίκων στις Σ.Υ.Δ. δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί “κλειστή περίθαλψη” ή “νοσηλεία”.

Πηγή: https://www.kalimera-arkadia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

TimeForGoodNews

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

1ο Synama Festival: Ψηφιακές δράσεις για άτομα με και χωρίς αναπηρία 23

1ο Synama Festival: Ψηφιακές δράσεις για άτομα με και χωρίς αναπηρία

Chiara Ferragni, Έβελυν Καζαντζόγλου και Ηλιάνα Παπαγεωργίου φόρεσαν τη μεγαλύτερη τάση στα μαγιό 25

Chiara Ferragni, Έβελυν Καζαντζόγλου και Ηλιάνα Παπαγεωργίου φόρεσαν τη μεγαλύτερη τάση στα μαγιό