σε

Στο υπουργείο Εργασίας ο Μητσοτάκης, στο… μικροσκόπιο εκκρεμείς συντάξεις και διευθέτηση χρόνου εργασίας

Σήμερα, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ξεπερνούν τις 300.000 και όπως έχει ήδη πει ο πρωθυπουργός είναι ένα «σαράκι» που ταλανίζει τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που το υπουργείο Εργασίας έχει να διαχειριστεί «καυτά» θέματα, όπως τη στήριξη της απασχόλησης και την ανάσχεση της ανεργίας εν μέσω της πανδημίας, τη σύνταξη των σχεδίων νόμων για τα εργασιακά, την κατάρτιση για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και της επικουρικής ασφάλισης.

Ωστόσο το πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων αποτελεί πρώτο στόχο του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις κυμαίνονται κοντά στις 170.000, ενώ στην αναμονή είναι και 120.000 αιτήσεις για επικουρικές, όπως και περίπου 12.000 εφάπαξ βοηθήματα.

Οι εκκρεμότητες εμφανίζουν διαρκή και αμείωτη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2019 έως και τον Ιούλιο του 2020, ενώ αυξητικά κινούνται και οι νέες αιτήσεις. Για το 2020 εκτιμάται ότι το πλήθος των νέων αιτήσεων έφτασε περίπου τις 160.000 συνολικά.

Έτσι το επόμενο τρίμηνο αναμένεται ιδιαίτερα παραγωγικό για το υπουργείο Εργασίας το οποίο «τρέχει» τρία σχέδια νόμου:

Το νέο σύστημα:

– Δεν επιφέρει καμία αλλαγή και δεν θίγει τις συντάξεις όσων έχουν ήδη βγει στη σύνταξη.
– Δεν επιφέρει καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων των σημερινών εργαζομένων που παραμένουν στο ισχύον σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Η βασική διαφορά του νέου συστήματος επικουρικών συντάξεων είναι ότι οι εισφορές και οι συντάξεις γίνονται ατομικές με τον «προσωπικό κουμπαρά» ασφάλισης και σύνταξης. Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επενδύει τα χρήματά του ή απλώς να τα τοκίζει και να παίρνει παροχές ανάλογες της απόδοσης των επενδύσεων.

Dikaiologitika.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Εμβόλιο κορωνοϊός: Πόσοι εμβολιασμοί και πού έχουν γίνει μέχρι σήμερα Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 19

Εμβόλιο κορωνοϊός: Πόσοι εμβολιασμοί και πού έχουν γίνει μέχρι σήμερα Πέμπτη 21 Ιανουαρίου

Εγκρίθηκαν από τον ΟΑΕΔ τα προγράμματα ΛΑΕΚ 1-49 έτους 2019 21

Εγκρίθηκαν από τον ΟΑΕΔ τα προγράμματα ΛΑΕΚ 1-49 έτους 2019