σε

«Θύελλα» μετά την αποκάλυψη του Dnews για το «χαράτσι» έκδοσης σύνταξης

«Θύελλα» μετά την αποκάλυψη του Dnews για το «χαράτσι» έκδοσης σύνταξης 7

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Dnews, οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους για να τους βγάζουν τη σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ.

Αυτό θα γίνεται με δύο τρόπους

-ο πρώτος αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί στον e-ΕΦΚΑ ακόμη και πάνω από πέντε χρόνια. Για όσες από αυτές τις αιτήσεις τις διαχειριστούν λογιστές και δικηγόροι θα καταβληθεί το σύνολο των χρημάτων για την διεκπεραίωσης τους από τον e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμοιβή των ιδιωτών θα διαμορφωθεί ανάλογα με την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, για παράδειγμα ψηλότερη αμοιβή σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

– ο δεύτερος αφορά τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Γι’ αυτές οι ασφαλισμένοι θα έχουν την επιλογή να απευθυνθούν στους πιστοποιημένους ιδιώτες δικηγόρους ή λογιστές της λίστας του υπουργείου Εργασίας, όμως το κόστος για την διεκπεραίωση του φακέλου τους θα επιμεριστεί στον ασφαλισμένο και στον e-ΕΦΚΑ ανάλογα με την πολυπλοκότητα του φακέλου. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, η τιμολόγηση θα γίνεται από τον ιδιώτη και ένα μέρος θα καλύπτει ο e-ΕΦΚΑ, ενώ θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του ασφαλισμένου να επιλέξει πως θα διεκπεραιωθεί ο φάκελος του. Για παράδειγμα αν μία αίτηση συνταξιοδότησης σε δύο ταμεία ανέρχεται η πληρωμή του ιδιώτη στα 250 ευρώ θα πληρώνει τα 150 ευρώ ο e-ΕΦΚΑ και το υπόλοιπο ποσό ύψους 100 ευρώ ο ασφαλισμένος.

Έτσι οι νέοι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα ασχοληθούν με τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα κατατεθούν ηλεκτρονικά και οι ασφαλισμένοι καλούνται να τους πληρώσουν ανάλογα την περίπτωση συνταξιοδότησης. Ουσιαστικά αυτό που εξετάζεται είναι ανάλογα για το αν πρόκειται για αίτηση συνταξιοδότησης σε ένα ή δύο ή περισσότερα ταμεία να πληρώνεται ο πιστοποιημένος ιδιώτης το ανάλογο ποσό.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εργασίας που χαρακτήρισε πρόωρο το ρεπορτάζ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ακόμη οι τελικές ρυθμίσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί σημειώνοντας ότι η πολιτεία θα συμμετάσχει στη σχετική δαπάνη.

Αναλυτικότερα, έκαναν λόγο για τουλάχιστον πρόωρο δημοσίευμα για τον τρόπο πληρωμής των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών που θα συμμετέχουν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων. Σημειώνοντας ότι οι συνταξιούχοι ούτως ή άλλως θα είναι ωφελημένοι από αυτή τη διαδικασία γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δουν επιτάχυνση στην έκδοση των συντάξεών τους.

Αλλά εκτός αυτού, όπως αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, η Πολιτεία θα συμμετάσχει στην κάλυψη της σχετικής δαπάνης ενώ οι επιμέρους παράμετροι είναι νωρίς ακόμα για να οριστικοποιηθούν.

“Οι αποκαλύψεις που γίνονται καθημερινά, για τα όσα τραγικά σχεδιάζουν ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης, με στόχο τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ξεπερνούν κάθε φαντασία” υπογράμμισε.

Τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα “Dikaiologitika”, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν οι ίδιοι τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους για να τους βγάζουν τη σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ.” Η Ν.Δ. όχι μόνο υπερτριπλασίασε τις εκκρεμείς συντάξεις, όχι μόνο αποδείχτηκε εντελώς ανίκανη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιούργησε, όχι μόνο είπε ασύστολα ψέματα και εξαπάτησε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αλλά ετοιμάζεται να τους στείλει και τον λογαριασμό. Να τους υποχρεώνει δηλαδή να πληρώνουν για να βγάλουν τη σύνταξή τους ιδιώτες και όχι ο ΕΦΚΑ, τον οποίο η Ν.Δ. απαξιώνει και υποβαθμίζει καθημερινά”. Αποδεικνύεται όπως σημειώνει “έτσι περίτρανα που οδηγεί η ακραία νεοφιλεύθερη αντίληψη απαξίωσης του Δημοσίου και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του. Και, επειδή ο κ.Χατζηδάκης με κυνισμό δήλωσε ότι τον συνταξιούχο δεν τον ενδιαφέρει εάν την σύνταξη του θα εκδόσει ιδιώτης ή δημόσιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ, τελικά αφορά άμεσα τον κάθε υποψήφιο συνταξιούχο που θα υποστεί τις συνέπειες και το κόστος!”.

Ο κ. Χατζηδάκης σύμφωνα με την κ. Ξενογιαννακοπούλου θέλει να ιδιωτικοποιήσει την έκδοση των συντάξεων, την οποία θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, ενώ ο κ. Τσακλόγλου ετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων και νέα ελλείμματα.”Το σχέδιο της ΝΔ είναι ξεκάθαρο: απαξίωση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης εις βάρος του δημοσίου σύμφέροντος και των ασφαλισμένων. Το σχέδιο αυτό πρέπει να ακυρωθεί και θα ακυρωθεί από όσους πλήττει, από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.” υπογραμμίζει.

GOOGLE NEWSΑκολουθήστε το Dikaiologitika News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Dikaiologitika.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

7 λάθη που κάνετε χωρίς να το ξέρετε και ξανά παίρνετε πίσω τα κιλά που με κόπο έχετε χάσει 21

7 λάθη που κάνετε χωρίς να το ξέρετε και ξανά παίρνετε πίσω τα κιλά που με κόπο έχετε χάσει

Τα Ταμεία που πληρώνουν τις συντάξεις Απριλίου αύριο και η αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΑ 23

Τα Ταμεία που πληρώνουν τις συντάξεις Απριλίου αύριο και η αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΑ