σε

Τραγωδία στον Όλυμπο: Και οι δύο ορειβάτες νεκροί – Παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα

Τραγωδία στον Όλυμπο: Και οι δύο ορειβάτες νεκροί – Παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα 7

Νεκροί είναι και οι δύο ορειβάτες που παρασύρθηκαν νωρίτερα από χιονοστιβάδα στον Όλυμπο, αν και υπήρξε μεγάλη επιχείρηση για τον έγκαιρο εντοπισμό τους αφού ο τρίτος ορειβάτης που βρισκόταν μαζί τους ειδοποίησε τις Αρχές.

Το ορειβατικό δυστύχημα συνέβη στη θέση Ξερολάκι όπου βρίσκονταν οι τρεις ορειβάτες. Στην περιοχή μετέβησαν τέσσερις διασώστες από την 8η ΕΜΑΚ, οκτώ από την 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκη) και τέσσερις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελασσόνας.

Σε πρώτη φάση εντοπίστηκε νεκρός ο ένας από τους δύο ορειβάτες και ύστερα από μία ώρα εντατικών ερευνών, τα συνεργεία διάσωσης απεγκλώβισαν νεκρό από το χιόνι και τον άλλο ορειβάτη.

Δείτε την ανάρτηση της Πυροσβεστικής στο Twitter

Η ομάδα των ορειβατών αποτελούνταν από τρία άτομα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, και όταν ο τρίτος είδε τους δύο φίλους του να χάνονται από τη χιονοστιβάδα, ειδοποίησε μέσω ασυρμάτου την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Όμως, και όπως ανέφερε στο ethnos.gr, ο διευθυντής Επιχειρήσεων της ΕΟΔ, Αλέξανδρος Λιάμος, η επικοινωνία δεν είναι καθόλου καλή, αφού με το ζόρι έφτανε το σήμα από τον ασύρματο. Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι η θέση Ξερολάκι θεωρείται πολύ επικίνδυνη τον χειμώνα γιατί πρόκειται για σημείο που συγκεντρώνει πολύ χιόνι και δημιουργούνται συχνά χιονοστιβάδες.

Οι οδηγίες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης σε τέτοιες περιπτώσεις

Χειμερινό βουνό και χιονοστιβάδα

Μόνο το 20% των χιονοστιβάδων δημιουργείται από φυσική εξέλιξη, το υπόλοιπο 80% δημιουργείται από σκιέρ, ορειβάτες και γενικά άτομα και ομάδες που κινούνται στο βουνό.

Σε περίπτωση εμπλοκής σε χιονοστιβάδα η ζωή του εμπλεκόμενου, εξαρτάται αποκλειστικά από τους συντρόφους του, τον εξοπλισμό τους και πόσο καλά εκπαιδευμένοι είναι οι ίδιοι, καθώς ο μέσος χρόνος ζωής είναι 15 λεπτά. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, όμως, όλοι μπορούν να βοηθήσουν και να σώσουν τους συντρόφους τους.

Πόσοι μπορούμε να απαντήσουμε στα παρακάτω ερωτήματα;

•    Πόσο χρόνο έχω στη διάθεση μου;
•    Τί μπορώ να κάνω για να σωθώ;
•    Πόσο πιθανό είναι να μου συμβεί;
•    Μπορώ να είμαι προετοιμασμένος;
•    Μπορώ να αποφύγω την εμπλοκή μου;
•    Χρειάζομαι ειδικό εξοπλισμό;
•    Πρέπει να γνωρίζουν όλοι από την παρέα;

Οι παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο της χιονοστιβάδας είναι πολλοί, όπως:

•    αέρας πριν και μετά
•    κλίση της πλαγιάς
•    ήλιος / ξαστεριά
•    βροχή
•    θερμοκρασία

Οι λόγοι που μπορεί να ξεκινήσει η χιονοστιβάδα είναι δύο:

1.    Λόγω κλίσης
2.    Από ανθρώπινο παράγοντα (skier, snowboarder, αλλά ακόμα και πεζοπόροι, π.χ. Μαίναλο 2005)

Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι περιορισμένος. Μόλις 15 λεπτά για βγάλουμε ή να βγούμε έξω από το λευκό κελί. Σε αυτά τα 15 λεπτά είναι σημαντικό:

•    να έχουμε ΠΑΝΤΑ το σωστό εξοπλισμό
•    να τοποθετούμε ΣΩΣΤΑ τον εξοπλισμό πάνω μας
•    να γνωρίζουμε να χρησιμοποιούμε ΣΩΣΤΑ τον εξοπλισμό
•    να είμαστε ψύχραιμοι
•    να γνωρίζουμε από πριν τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε
•    να είμαστε αποτελεσματικοί

Το τρίπτυχο της ασφάλειας:

•    εξοπλισμός
•    προετοιμασία
•    εκπαίδευση

Προτάσεις για να αποφευχθούν άσκοπες κινητοποιήσεις

1. Συζήτηση με την ομάδα και ενημέρωση των μελών της. Κατά τη διαδρομή καλό είναι να γίνεται συνεχής εκτίμηση των συνθηκών και να υπάρχει ετοιμότητα, ώστε να υιοθετηθεί διαφορετική τακτική.
2. Οι ορειβάτες που πρόκειται να  επισκεφτούν ορεινά συγκροτήματα καλό είναι να έχουν δηλώσει την πορεία της διαδρομής που θα ακολουθήσουν ή τους στόχους που έχουν σε ορειβατικούς συλλόγους και κατά τόπους φορείς διάσωσης.
3. Επίσης, θα πρέπει να έχουν λάβει μετεωρολογικές πληροφορίες για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν ή να έχουν ρωτήσει άλλους ορειβάτες, που ίσως είχαν ακολουθήσει την ίδια διαδρομή τις προηγούμενες μέρες. Ειδικά ενήμεροι σε αυτό, όσον αφορά τον Όλυμπο, τον Παρνασσό και την Αστράκα, είναι οι υπεύθυνοι καταφυγίων.
4. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο και σε περίπτωση καθυστέρησης να ενημερώνουν τους οικείους ή τους φίλους τους
5. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους, επίσης, ασύρματο VHF για την επικοινωνία σε περίπτωση που το τηλέφωνο δεν έχει κάλυψη.

Σε περίπτωση εμπλοκής σε χιονοστιβάδα δύο πράγματα μπορούν να βοηθήσουν:

1. Κατάλληλος εξοπλισμός, πομποδέκτης χιονοστιβάδας (Beacon, Arva, κ.ά.), ράβδος ανεύρεσης θύματος (sonda), φτυάρι μεταλλικό
2. Κατάλληλη εκπαίδευση

Όσοι, λοιπόν, κινούνται σε ορεινούς όγκους και διαθέτουν συσκευή ασυρμάτου VHF μπορούν να καλέσουν σε περίπτωση ανάγκης στη συχνότητα του ραδιοδικτύου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, 146.500MHz. Σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα με χιονοστιβάδα και απειλείται ανθρώπινη ζωή θα πρέπει να καλούνται πάντα και άμεσα οι αρμόδιες αρχές, γιατί κάθε λεπτό είναι κρίσιμο!

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Κορωνοϊός Ελλάδα: Πού εντοπίστηκαν τα 7 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης – 66 συνολικά στη χώρα 21

Κορωνοϊός Ελλάδα: Πού εντοπίστηκαν τα 7 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης – 66 συνολικά στη χώρα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Πάνω από τα μισά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς 23

Κορωνοϊός Ελλάδα: Πάνω από τα μισά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς