σε

Βεβαίωση μετακίνησης: Αυτά είναι τα νέα έντυπα που θα ισχύουν από την Τετάρτη

Βεβαίωση μετακίνησης: Αυτά είναι τα νέα έντυπα που θα ισχύουν από την Τετάρτη 7

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα τα νέα έντυπα μετακίνησης με στόχο να περιοριστεί η μεγάλη κίνηση που παρατηρείται ειδικά στις μεγάλες οδικές αρτηρίες. Τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, αλλά τις δύο πρώτες ημέρες οι ελεγκτικές Αρχές απλά θα προειδοποιούν τους εργαζόμενους που έχουν τα παλιά έγγραφα για να τα αλλάξουν.

Οπότε από την ερχόμενη Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου θα ισχύουν κανονικά και όποιος δεν τα έχει θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο. Διευκρινίσεις για τα νέα έντυπα και τη διαδικασία έδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Ποιοι αποκλείονται από τα νέα έντυπα

Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:

  • σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
  • τηλεργασίας και
  • νόμιμης άδειας

και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033. 

Από πού χορηγούνται οι βεβαιώσεις

Οι Βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ https://eservices.yeka.gr/ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης του Εργαζόμενου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως μέχρι και την 17/2/2021 και ώρα 06:00΄. Για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06.00΄ έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59΄, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

Βεβαίωση μετακίνησης: Αυτά είναι τα νέα έντυπα που θα ισχύουν από την Τετάρτη 9Βεβαίωση μετακίνησης: Αυτά είναι τα νέα έντυπα που θα ισχύουν από την Τετάρτη 10

Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Αποσαφηνίζεται ότι τις δυο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου πλαισίου, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζομένους από τις αρμόδιες αρχές. Από το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου (6 π.μ.) το μέτρο θα εφαρμοστεί με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Δείτε τα έντυπα:

ΕΡΓΑΝΗ 1- Βεβαίωση κίνησης ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ 12 02 2021

ΕΡΓΑΝΗ 2- Βεβαίωση κίνησης ΜΕΛΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 12 02 2021

ΕΡΓΑΝΗ 3- Βεβαίωση κίνησης ΕΛ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ 12 02 2021

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

H limited edition συλλογή της Converse για την ημέρα των ερωτευμένων 24

H limited edition συλλογή της Converse για την ημέρα των ερωτευμένων

Κακοκαιρία Μήδεια: ΓΣΕΕ – Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που δεν θα μπορέσουν να πάνε στη δουλειά τους 26

Κακοκαιρία Μήδεια: ΓΣΕΕ – Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που δεν θα μπορέσουν να πάνε στη δουλειά τους