σε

Ξέρετε ποιες τροφές δεν πρέπει ποτέ να πλένετε;

Ξέρετε ποιες τροφές δεν πρέπει ποτέ να πλένετε; 9

Και όμως κάποιες τροφές μπορεί να γίνουν επικίνδυνες στο πλύσιμο.

Γι, αυτό θυμηθείτε! Μην πλένετε τα μανιτάρια σας. Απλά ανακινήστε τα από τη συσκευασία και τινάξτε τα ελαφρά. Σε περίπτωση που χρειάζονται καθάρισμα, κάντε το με χαρτί επιφανειακά ή ξύστε με ένα μαχαιράκι το σημείο που έχει προσβληθεί.

Όπως αναφέρεται πάντα στη συσκευασία τους είναι προπλυμένες, και μάλιστα προσεκτικά (3 φορές μάλιστα). Είναι λοιπόν περιττό να τις ξαναπλύνετε και να ριψοκινδυνεύσετε την επιμόλυνσή τους από τυχόν βακτήρια που πιθανώς υπάρχουν ήδη στις επιφάνειες της κουζίνας σας. Είναι έτοιμες προς κατανάλωση και μπορείτε να τις βάλετε κατευθείαν στο πιάτο. Αν τώρα για άλλους λόγους απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή των ωμών λαχανικών (πχ εγκυμοσύνη), τότε μπορείτε σε ένα καθαρό μπολ, να ρίξετε μπόλικο ξύδι και μπόλικο δροσερό νερό. Άφηστε για ένα δεκάλεπτο και στράγγιστε σε καθαρό σουρωτήρι.

Καθαρίστε με ένα χαρτί τρίχες ή κάποια εμφανή βρωμιά και τοποθέτηστε τα απευθείας στο σκεύος που θα μαγειρευτούν, ταψί ή κατσαρόλα. Η υψηλή θερμοκρασία που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος θα σκοτώσει οποιαδήποτε επιβλαβή βακτήρια, μικροοργανισμούς και ιούς. Το μόνο που πρέπει να καθαρίσετε, είναι οι επιφάνειες της κουζίνας και τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε και ήρθαν σε επαφή με τα κρεατικά κατά την προετοιμασία.

Ό,τι ακριβώς ισχύει για το κοτόπουλο και τα κρεατικά ισχύει και για το ψάρι, αν αυτό είναι καθαρισμένο ή φιλεταρισμένο. Αν δεν είναι καθαρισμένο, ξύστε πρώτα τα λέπια και πολύ προσεκτικά και χωρίς να τα σπάσετε, αφαίρεστε τα εντόσθια. Μόνο σε αυτή την περίπτωση η κοιλιά θέλει καλό πλύσιμο με νερό. Άφηστε το να στραγγγίσει και μαγείρεψτε το ως συνήθως.

Πλύνε καλά τα χέρια σου και τις επιφάνειες που λερώσατε κατά το καθάρισμα.

Ποτέ δεν πλένουμε τα ζυμαρικά πριν το μαγείρεμα και ποτέ δεν τα ξεπλένουμε αφού μαγειρευτούν. Με το πλύσιμο αφαιρείται το άμυλο, το ποίο είναι αυτό που βοηθάει τη σάλτσα να δέσει τέλεια με τα ζυμαρικά για τέλειες μακαρονάδες. Επίσης καλό θα είναι, κάθε φορά που βράζετε μακαρόνια, πριν τα σουρώσετε, να κρατάτε λίγο από το νερό που βράσανε, το οποίο είναι πλούσιο σε άμυλο. Αυτό το νερόζουμο κάνει θαύματα στη μακαρονάδα σας όταν το ανακατέψετε με τη σάλτσα.

Τα αυγά που αγοράζουμε είναι λάθος να τα πλένουμε. Αν χρειάζονται οπωσδήποτε καθάρισμα, με ένα βρεγμένο μαλακό πανάκι τα τρίβουμε εκεί που πρέπει. Το ιδανικό βέβαια είναι να αγοράζουμε αυγά με καθαρό τσόφλι και ανέπαφα, χωρίς ραγίσματα μιας και το βακτήριο της σαλμονέλας μπορεί να προσβάλλει το αυγό μέσω ραγισμάτων στο τσόφλι του, το οποίο προστατεύει το εσωτερικό τους από επιμολύνσεις.

Αν είναι πολύ βρώμικα, τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό και τα χρησιμοποιούμε αμέσως.

Σε κάθε περίπτωση όταν πρόκειται να καταναλώσουμε ένα αυγό ωμό, πρέπει να είμαστε έξτρα προσεκτικοί.

 

in.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Μηλόξυδο: 8 κίνδυνοι από τα λάθη στη χρήση του- Εικόνες 23

Μηλόξυδο: 8 κίνδυνοι από τα λάθη στη χρήση του- Εικόνες

«Ένα κoμμάτι κρέας είναι», είπε ο πεθερoς μου για το μωρo μας. Tώρα ο άντρας μου, με παρακαλάει να γυρίσω 25

«Ένα κoμμάτι κρέας είναι», είπε ο πεθερoς μου για το μωρo μας. Tώρα ο άντρας μου, με παρακαλάει να γυρίσω